Thursday, March 26, 2009

Dugaan Awal 2009...Part II

Mama ngn abah still cuti..11 Febuari 2009 abah nak bawak mama gi Klinik Gombak nak cuci luke..tapi pagi tu mama ngadu sakit dada..gi Klinik Gombak bagi referral letter untuk refer Hospital Selayang pasal sakit dada tu..Tapi sebab pengalaman hari tu abah try bawak mama gi IJN..doktor buat ECG nak check denyutan jantung..TAK STABIL..Abah call cakap mama maybe admit IJN..Mama pesan suruh bawa baju mama and beberapa peralatan untuk mama.Balik keja petang tu terus balik umah pack baju mama and ape2 yang patut.Wani dah suruh Ikhwan tunggu rumah..So hantar Wani kat sane untuk Jaga Mama jugak..2 hari kat Wad Kecemasan IJN pastu transfer ke Wad biasa..Thanks to Kakcik and Husband yang tolong bawak barang naik dr emergemcy ke wad biasa..Mula-mula mama dapat 3rd class ward.campur lelaki perempuan and budak2..bayangkan la bilik air ade 3 tapi yang pakai tah la berapa orang..dah la campur orang sakit ngn orang tunggu…sehari kat situ transfer plak kat 2nd class ward..kat situ mama satu bilik ade 6 orang..satu bilik air tapi lagi selesa la dari sebelum tu..tapi…ade tapi org sebelah mama plak pakcik haji pencen yang suka menvarut tanpa tapisan..Hangin duk situ..kalau dia jaga je ade je benda yang nak dicarutkan..kite yang pompuan ni sakit hati je dengar..Nasib baik la ade rasa hormat kat org tua kalau x…dh lame kena maki agaknyer org tua tu..x sedar pakai gelaran haji tu elok2 la sikt percakapan tu..ni tak…tak la pakcik…harap2 pakcik Hj Mad Noor yang penah keje kat Majlis Daerah Kuala Langat,bekas tentera ni cepat sedar..malu la sikit ngn budak2 muda…

Kat IJN ni mama banyak kena rehat,masuk air,masuk darah,masuk plasma..pastu nak stabilkan darah mama yang kejappekat kejap cair tu lagi..o ya timeni mama dah mla ada pendarahan..pendarahan yang kuar macam kita nak buang air kecil tu..banyak sgt..sedih bila masuk ilik air gk darah mama banyak melimpah kuar..tambah lagi mama ade haemrroid (buasir) lagi la sakit..x tau ape unca pendarahan tu..so 14/2/2009 doktor dari HKL dating buat minor operation buang haemorroid tu..dgn harapan mama nyer darah akan cepat berhenti dan tau punca pendarahan tu la..lps operation tu mama nyer darah ade la sikit2..sampai mama kuar hospital on 17Febuari tu dah tak ada darah lanbgsung..Sebelum discharge dari IJN kiteorang disuruh ke Hoapital Kuala Lumpur jumpa doctor pakat ekoskopi..nak masukkan skop and tgk keadaan haemorroid mama tu..bile dh dapat result Doctor Gee (specialist) cakap mama ok cuma ada ulser dalam punggung mama..mungkin itu jugak punca pendarahan..so 17 Febuari 2009 tu mama dischargela dari IJN dan HKL…mama dapat MC sampai 23 Febuari 2009 and next appointment is on 3rd Mac 2009..Sepan jang Wanijaga mama kat hospital,Wani tolak annual leave..ye la nak jaga mama baik anak perempuan..Nak mandikan ke ape ke senang..kalau wani gi keje pun x senang hati jugak…hmm..Before this maksu ade ajak gi Bangkok..bercuti..dia suruh buat passport and it will be on 2 Mac-4Mac 2009..yg ikut trip ni Maksu,Maktok,Mak Njang,Angah, Makcik…Akak x dapat join sebab ade survey radio..maybe Wani and Mama leh gi kot ikut trip ni.excited jugak sebab tak penah travel kuar Malaysia kan..

Keadaan mama lps kuar IJN ni tak la elok sangat..tgn dia still sakit..jalan pun x kuat sgt..tapi satu je..mama nak kuatkan diri untuk gi Bangkok nanti…Disebabkan tgk keadaan mama yang agak ok so kami pun gi la buat passport kat Imigresen Sri Rampai on 23 Febuari 2009.siap hari tu jugak..jadi tunggu nak gi beli baju mama sikit2 ngn kasut yang selesa je untuk buat jalan2…

Pagi 26 Febuari 2009 mama ok..masa Wani nak kuar gi keje mama tgh tido..x nampak la mama sakit ke ape ke..Sampai office harini ada meeting ngn Chief Operating Officer (COO) baru untuk company Wani.Kebetulan hp bateri kong so charge dalam department je..Masuk meeting start from 10.30am.tak ada la pulak rasa apa2..tgh tunggu turn nak bersuai kenal ngn COO baru tu tetibe pintu bilik meeting terkuak…Secretary Dato’ masuk panggil Wani keluar katenya emergency.Dia pass phone dia kat Wani terdengar suara maksu kat :

Wani :Hello
Maksu :Wani,sabar dengar apa maksu nak cakap ni.Abah call maksu dia call Wani tak
dapat.Mama jatuh bilik air.Darah banyak keluar.Wanim turun lobby sekarang
balik rumah ngn Awit (driver maksu).Jangan bawak kereta Wani.

Tak dapat nak bayangkan perasaan time tu..teringat muka mamasangat2..masuk office terus capai handbag,phone..keluar turun lobby tgk Awit tak ada lagi.Call abah Tanya keadaan mama dgr suara abah cemas sgt.Abah cakap dah call ambulan.Abg Arie ngn Ikhwan dah on the way..Doa tak putus-putus wani untuk mama time tu..Awit sampai Wani decide nak balik rumah dulu.On the way tu sempat jugak sms En Hisan bgtau Wani balik emergency.perasaan tak keruan tu muncul.Air mata tak behenti2 mengalir..Call abah lagi Tanya amblan dah sampai ke belum abah cakap belum lagi tgh tunggu..lambat pulak ambulan n..Si Awit pulak bawak kete slow motion sgt..berhati-hati sgt.time macamni x yah la nak berhemah cik Awit ooiii…

Sampai rumah tgk ambulan baru sampai.Mama dah terbaring atas katil..4 org petugas PGA tgh toong nak angkat mama naik atas stretcher..Jiran Wani ,Abah,Abg Arie,Ikhwan pun tolong ampu badan mama nak naikkan atas stretcher..masuk dalam ambulan je Wani ngn abah naik ambulan,abg arie ngn ikhwan naik ngn Awit..Org PGA tu Tanya nak hantar hospital Selayang ke..Oh tidak sama sekali..belum sempat abah cakap Wani dah bersuara dulu..IJN bang!!tak nak tgk mama sengsara kat hospital Selayang tu lagi..Sepanjang dalam ambulan Wani ngn abah kene tepuk-tepuk muka mama n panggil-panggil mam sebab keadaan mama lemah darah banyak keluar so taknak bagi mama pitam..Bantuan oksigen n tekanan darah ambil..mama lemah sgt lemah..Wani sedih tgk keadaan mama time tu..sedia sebab nampak darah still mengalir turun ke kaki mama..Ya Allah kau selamatkanlah Mama..abg PGa tu pun tenangkan Wani..Banyak2 kan berdoa..Thanks to anggota petugas PGA..

Sampai je IJN diaorang pantas bagi bantuan..satu sebab dah kenal ngn org kaunter tu..abah kawan ngn org-org kaunter IJN tu..mama ditolak masuk ke bilik rawatan kecemasan..Diaorang masukan air dalam badan mama n bantuan oksigen sebab mama susah nak bernafas..sementara tunggu laporan IJN keluar Wani,Abah,Ikhwan ngn Abg Arie tunggu kat luar tu ngn Awit.Maktok,Maksu,Mak Njang,Angah pun datang..Wani need support time tu..tengok keadaan mama yang terbaring tu buat Wani pun rasa lemah..Wani dah call Bangcik (adik Wani yang belajar kat Kuantan) ng Yal (adik Wani yg belajar kat Shah Slam) balik..Wani nak kekuatan adik beradik ada untuk support mama..Laporan IJN keluar jantung mama ok.Kena transfer mama ke HKL.Masa naik ambulan sebelum ambulan sampai Pakcik,Makcik ngn Ammar datang tgk mama dari luar ambulan..Sempat jugak pakcik bagi isyarat jgn nangis depan mama..Thanks pakcik..

Mama dihantar ke zon kritikal HKL untuk pemantauan..Zon tu agak menyeramkan sebab keadaan org yang ada kat dalam tu sume tenat..Abg Shamsul ngn Aliya pun datang tunggu sampai keadaan mama stabil.Adik beradik sume dah berkumpul..Doktor cakap xray tunjuk ada kesan luka kat usus mama yang menyebabkan pendarahan..Mungkin kesan dari accident haritu..Penyakit ni sama dgn arwah paktok wani meninggal dulu sebenarnya..itu yang membuatkan mama makin takut sampai tekanan darah mama terus x stabil..tArwah paktok meninggal usus pecah pastu jahitan kat usus tu terbukak..Mama kene admitted 3rd Class,tingkat 5 sebab 3rd class doctor 24 hour..Selesai pendaftaran mama masuk ward Wani stay jaga mama kat situ..pakai baju keje dari pagi tu la wani stay kat hospital.mama kene pakai salur buang air kencing tu sebab mama x boleh bangun gi bilik air..Masuk air la darah la plasma la..macam2..selang 3 jam sekali ambik darah mama nak test..Doktor tahan mama sampai 2 hb Mac..(hari nak pegi Bangkok tu)..(Walaupun keadaan mama hari sebelum discharge tu dah agak stabil tapi Wani tetap tolak untukjoin trip maksu gi Bangkok..bukan apa mama sakit and wani x sampaihati nak berjauh ngn mama time tu..Wani hantar sms minta maaf sebab terpaksa burnkan ticket maksu)..Mama kene discharge bukan sebab dah baik tapi sebab hospital terlalu crowded..Memang pun x selesa duk kat situ.Nak tukar gi 2nd class pulak waiting list..Doktor bg bakalan ubat utk 2 minggu sebelum datang balik next check up..alhamdulillah mama tak ada pendarahan lagi sampai sekarang tapi still ada final check up 30 Mac ni.Nak decide nak operate ke tak..Takut kedaan tu berulang lagi..Kesan dari kejadian tu mama jadi fobia dok sorang2..dia takut kalau org tinggalkan dia sorang2..takpe mama ank-anak mama yang berderet2 ni akan sentiasa menemani mama…Thanks kat sume yang bagi semangat through sms,call, datang melawat..Especialy kat semua ahli keluarga mama side,abah side alang aziz yang sanggup turun dari Penang nak dtg melawat mama,Mak chak n family yang buat sembahyang hajat untuk mama kat surau,kawan-kawan office wani especially bos,kak zura n family,budak2 department ain,hawa,suraya datang ngn Ekin..sume yang mendoakan mama hanya Allah yang dapat membals jasa kalian..

1 comment:

Shahnaz Md Nor said...

*HUG*

sha doa evrythng gonna be okay.

amin :)