Wednesday, June 27, 2012

Suprise Birthday Celebration

Sampai airport tumpang maksu sampai umah maksu.Lapar yg teramat.Maksu ckp mkn kat umah maksu je la.Sebab terlalu lapar,masuk umah maksu jumpa Afan.Afan siap wish birthday.Ok tak syak apa2 lg.Letak brg,maksu suh gi mkn kt dapur.Niat nk jenguk maktok tapi batal sbb nk mkn dulu.

Pintu dapur tutup.Tolak pintu je,nmpak lilin yg menyala dlm gelap. "SURPRISE!" and lagu happy birthday.Terkejut sgt.Bukak lampu nampak my family,paksu,Armand,Amanda,Bella (kwn amanda),maktok n nenek kat dapur. Fuh dpt surprise birthday celebration,2 kek n a bouquet of flower.

Ya Allah sgt terharu.Ada video Abg Wani rekod.Maksu punya plan.Patut la nmpk dia sibuk sms somebody sehari sblm tu.Rupa2nya maksu dok plan dgn my family n paksu.


Thanks to all.Also birthday wishes in facebook,twitter,and sms.Thanks famy,friends,bff,ex collagemate,ex schoolmate and all.Really appreciate all doa.I enjoy my birthday celebration this year.I know that i alwats surrounded by happy and good people.I love everybody!!

video
video
video
video
video

p/s : video bersambung-sambung..Ada satu video penting tak boleh upload. Akan ku usahakan..

Tuesday, June 26, 2012

24.6.2012 - Manila Day 4

 ITS MY 29th BIRTHDAY!

Hari terakhir kat Manila. Turun breakfast dan kami decide nak travel ke airport naik private van. Staff hotel tolong arrangekan.Agak mahal tapi selamat dari teksi luar.Alhamdulillah kami sampai ke airport slps travel lebuih kurang 2 jam.

Sampai airport ada custom check. Souvenir cengkerang maksu dah hampir-hampir tak boleh bawak balik sbb mmg larangan negara tu utk tidak bawa keluar shell/cengkerang. Lps negotiate dan mmg tanda harga tak buang sbb beli utk sovenir, lepas la.Tp mcm biasa, seorang kastam tu dtg kat maksu mnta duit.Konon-konon sbb lepaskan brg tu la. Hmm mcm2..Korupsi merata-rata..Naik flight PQ7455 boarding pukul 3.15pm dan sampai airport pukul 7pm.

Tamat la perjalanan singkat kami ke Kota Manila.Penat tapibanyak benda Wani belajar.Thanks again yang entah ke berapa kali kat maksu sbb bagi Wani rasa pengalaman ni.Alhamdulillah..

 Thanks maksu..i love u..




23.6.2012 - Manila Day 3

Sesudah breakfast kami ke kaunter lobby.Dapatkan sikit info psl tour package yg kami ambil tu dan kami diperkenalkan dgn Anthony.Anthony akan jd tourist guide kami hari ni.Kami akan menuju ke Pangsanjan.Kt Phillipines huruf 'j' tak disebut dan dituka ke huruf 'h'. Jadi kami ke Pasanghan.

Anthony


Pangsanjan di dalam daerah Laguna yang mana terdapat aktiviti 'kenu' dan boat rafting. Maksu saja ambil pakej lain yang mencabar utk rasa keseronokan berada di Manila.

Perjalanan 2jam 30minit sgt mengujakan.Kami lalu kawasan pedalaman kampung yg rata2 penduduk melakukan pertanian,pertukangan,penternakan sama mcm kt Malaysia.Ada statue Jose Rizal,statue itik besar2 menunjukkan kawasan tu kawasan penternakan itik dan telur itik.

 Motor Cab - pengangkutan bermotor awam

 Statue Jose Rizal


Sepanjang perjalanan,Anthony byk bercerita psl Manila.Penduduk Metro Manila je lebih kurang 15 million pg ramai dr populasi penduduk Jakarta.So tak heran la diaorg boleh buat mcm2 kerja utk sara hidup.
Kami sampai ke Pangsanjan.Sebenarnya kami nk buat sesuatu yg mencabar iaitu ber'kenu' selama 1jam 30 minit dan merentasi air terjun dengan menaiki bot buluh.Gila kan.Hilang tujuan asal nk shopping sakan konon.Walaupun basah kuyup tp seronok.

 Ready dengan helmet & life jacket


 Anak-anak tempatan mandi manda & basuh baju

 Kami atas kenu

 Danis - boatman kami


 Check point lain yang mana pelancong korea dok tunggu turn nak join kami ke water fall.



 Kat sungai pun ada toll house

 Ni la kekuatan mereka.Mengemudi boat pakai kaki dan kekuatan tangan.

 Lepak kat post house. Tempat boatman rehat sblm sambung perjalanan ke waterfall.

 Air terjun kecil.
 with maksu



Ni la post rehat diaorang.


Sepanjang perjalanan menuju air terjun dapat tengok kehidupan masyarakat tempatan di tepi sungai.Anak-anak mandi manda kat sungai,basuh baju,tangkap ikan. Untuk satu trip ke waterfal, boatman kene kuat untuk bawa kami lalu 16 rapids/halangan berbatu yang sangat menggerunkan.Tapi diaorg professional.Guna kekuatan kaki dan tangan je. Tapi kesian la.Susah kerja diaorg ni.

 Ni la air terjun Pangsanjan..


 Nampak tak rakit buluh tu menuju ke air terjun. Rakit tu akan pusing balik dalam gua lps air terjun tu dan lalu air terjun balik utk ke starting point. Best!




Ding Dong dan Danis. Boatman kami.

Boatman kami adik beradik Danis dan Ding Dong.Kurus kering je dua beradik ni tapi kuat.Diaorg bawak kami merentasi 16 halangan air dengan guna kekuatan kaki dan tangan. Kesian tgk.Kami dh la besar.Tai demi rezeki,terpaksa la.Danis ckp,kerja diaorg ni seminggu sekali je sbb rotate.Ada 986 boatman yg di rotate duty.Tambah kesian bulan 7 sampai hujung tahun musim tengkujuh kat Manila jd service diaorg tak diperlukan sbb air sungai naik tinggi.

Sblm balik diaorg dpt la tips yg lumayan dari maksu.Rezeki mereka.

Balik dari Pangsanjan, kami ke Balik Bayan Craft Center nak beli souvenir sikit.Mmg cantik-cantik barang kat sini.Agak mahal tapi berkualiti.

Balik hotel, lepak dan mandi,kami keluar balik ke Greenhill. Maksu nak beli sikit-sikit lagi.And balik dah malam. Kami still nak jalan-jalan. Tapi kali ni kami join rakyat Filipina lepak kat Seaside Boulevaerd. Tempat ni depan je dgn hotel. Tepi pantai ada Ferris wheel,live band perform dan rakyat tempatan dan pelancong asing yang lepakkat situ sbb malam minggu. Sangat ramai org bertenggek kat benteng tepi pantai tu. Kami naik Ferris wheel tu dan kemudian lepak kat satu restoran seafood tgk live band. Sedap-sedap suara vokalis band ni tap sampai 10.30pm je diaorg perform.

 Maksu - Ferris wheel


 Org bertenggek kat benteng sepanjang Seaside Bolevard.




 Live band.

Balik hotel packing,dan rest.Esok dah nak balik..

Tak boleh tido..nape ni?..sampai pagi...


Published with Blogger-droid v2.0.6

22.6.2012 - Manila Day 2

Pukul 8.30am kami dh trn breakfast kat hotel.Punya la tak sabar nk shopping.Mall trbesar kat Phillipine tu.Mmg besar mall ni.Byk wing. Mall buka pukul 10.Kat sini selagi belum pukul 10am,pintu mall takkan buka.Dah sampai masa ada announcement baru boleh masuk.Ada yg lawak jugak pasal security kat sini,org nk masuk mall kene check beg.Nak keluar tak payah check pun.Dah la mall tu besar,bersambung2, tiap kali nk masuk mall sblh kene check balik.Apa yg dia check entah.Bukan kt foreigner je kat org tempatan pun.Eh lupa plak org sini muka mcm org Malaysia sgt.


SM Mall of Asia
 Entrance SM Mall of Asia


Apa yg buat Wani surprise,bukan Wani je even Maksu yg kaki shopping pun tak ada nafsu nk shopping kat mall terbesar kat Phillipines tu.Most of the shop is international shop.International kat Malaysia pun ada.Tak ada home grown Phillipina product shop.Kalau ada pun ala-ala mcm kat Sg Wang punya fesyen yg dh tentu-tentu dari Korea ke mana tah.Sangat frust.Maksu lg la frust.So kami lunch dan balik hotel.Maksu ajak buat something challenging.Maksu booked Pangsanjan trip utk esok.Apa tu?Nanti Wani cerita.

Kraft Center pun tak ada kat sini.Tak sure la mmg tak ada atau masalah komunikasi.Bila tanya semua bgtau ada kat dlm mall kedai Kultura. Kultura ni kedai jual souvenir mcm kat Central Market.





 Kultura-souvenir shop in the mall

Frust lagi.
Maksu call kwn dia tanya tempat produk Filipina,dia bagi satu tempat nama Rustan's.Lps rest kami keluar balik ke Rustan's di bandar Makati naik teksi.Sampai sana tetap sama.International brand.Lps tu kami ke Glorieta 5,pun sama jugak.


Apa yg Wani perasan kat sini mall dia berangkai-rangkai. Contoh mcm Glorieta tu ada Glorieta 1-Glorieta 5. Patut la masa Wanicgoogle pasal Manila, byk sgt numbers of mall kat sini.

Sblm dtg sini,Wani ada google psl Manila.Tak byk info cuma ada terbaca psl Greenhill mall.Kat situ byk muslim.Disebab kan frust duit tak luak,maka kami decide utk naik teksi ke Greenhills Mall.Kat situ kami dpt shopping la sikit.Brg2 fake.Sebiji mcm Petaling Street tp dlm mall. Kami just shopping souvenir,t-shirt dan kasut.Ada la buah tgn sikit utk family.


 
Dh penuh tgn beli brg,balik naik teksi.Alhamdulillah pemandu teksi kat sini ramah yg amat.Rajin bersembang.Komunikasi kami dlm English.Just guna simple English senang la hari anda.Sampai hotel pukul 9 mlm.Kemas2 and tido.Sesuatu menanti esok pukul 8.30am.

Published with Blogger-droid v2.0.6

21.6.2012 - Manila Day 1

This is first experience for both of us at Philipines country.Manila is our first experience.Cuba,susun,try mana tempat nk dituju.Maksu mmg superb excellent.Main redah je.

Flight dari KL PQ7456 berlepas 7.50pm.Penerbangan lebih kurang 3 jam setengah.Wani ngan maksu dua2 selsema. Tonsil Wani pun sakit.Hope sepanjang percutian akan bertahan. Flight attendance kali ni mmg dari Philipines.Ya Allah hensem2 dan cantik2.Nama pun kemain moden Antonio,Victorial,Vanessa.

Kami sampai Diosdado Macapagal International Airport, Clark Field Airport,Pampanga lebih kurang pukul 11.30pm.Sementara nk ambil beg dah tgh mlm.Apa yg merisaukan ialah dari airport ke hotel Microtel kat bandar Manila ambil masa lebih kurang 2 jam.Tgh mlm ni masing-masing dh terfikir mcmana nk gi hotel.Tempat org mesti la takut. Flight attendance suggest kami naik teksi. Dia kata selamat. Mungkin juga kami kene byr unreasonable price sbb tgh mlm kan? Risau.harap semuanya ok.

Finally kami decide untuk naik bas ke Pasay (last station bus).Sekurang-kurangnya ramai sikit org dan tak la takut sgt.Perjalanan lebih kurang 2 jam dengan tiket berharga 450 peso seorang.Bas bertolak pukul 12.50am.Dengan keadaan bas yg mcm bas lompat,buka pula lagu 60's,kami tidur sampai la ke destinasi pukul 3am.
 Pasay Bus Station (googled pic)


Dari Pasay,kami akan naik teksi ke hotel yg akan ambil masa lebih kurang 15 minit.Kami akan sampai hotel lebih kurang pukul 3.20am pagi kot. Dengan tambang 300 peso (RM24).Dh masuk hari kedua dh ni.
Nasihat kalau nk ke Manila lebih baik naik MAS sbb airport lebih dekat dengan Manila.


 Microtel Hotel (googled pic)

Maksu ckp hotel tu kt berdepan dgn shopping mall.Mmg maksu suka hotel dlm/dekat mall.Dh mmg maksu pun suka shopping kan maka sesuai sgt la.Senang nk access and drop brg2 sblm sambung bershopping.
Microtel Hotel bersebelahan dengan SM Mall of Asia.Giler besar mall ni.Pagi nnti nk mulakan acara.So tido dulu. Bye..zzzzzZZZzzZ..
Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, June 21, 2012

Short Vacation - Manila

Hari ni 21st June Wani on leave.Last few weeks maksu kadi surprise ajak jalan-jalan gi Manila.Kire anggap birthday present la.Alhamdulillah. Berjalan lagi.Sebenarnya tak ada dlm plan pn nk gi mana-msna sampai lps wedding adik Januari 2014. Tapi ada rezeki sahut je la.

Vacation kali ni ke Manila.21-24 June (flight return on my birthday). Dengan duit yg tipis dpt tukar USD 470 (first time dpt belanja pakai duit omputih) dan Peso 6400 je bersamaan lebih kurang RM2000.00 akan bermula la percutian ke sana.Flight pukul 7.50pm akan landing di airport Clark,Pampanga.

Doakan perjalan kami berdua selamat pergi dan balik.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, June 20, 2012

Sepi











 

Sepi hati terjadi lagi
Mungkin sampai mati aku sepi
Biar senyum hadir di hariku
namun ini hanya ada di bibir
di bibir saja

Aku ini yang bisa mengerti
walaupun yang lain mau mengerti
Namun berat beban hidupku
biarkan saja
Biar saja hanya ku yang tahu

Sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
Butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam

Woo.. sejarah cinta dan hidupku
penuh duri dan banyak ranjau
butuh kesabaran yang penuh
untuk tetap ku berdiri

Oh.. ada saatnya ku bicara
bila hatiku telah bulat
Sepanjang ku bisa atasi semua
aku tetap diam

Tuesday, June 19, 2012

dejavu di kinabalu

"i bukan berharapkan dia,i hidup dengan cinta dia"
satu persahabatan lagi bermakna dari cinta..
                                                                              19/6/2012

                              

Published with Blogger-droid v2.0.6

rasa itu

perasaan sangat sunyi.terlalu sunyi.
mungkin sampai bila-bila sunyi itu wujud.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, June 18, 2012

jump into online business




this is not my dream.bukan azam tahunan pun.tapi keinginan yg tercabar.disebabkan keinginan tu la tercipta idea utk memulakan online busines di bawah label family 'D'ZaZa Collections'. i had created the fb pages under the name of D'ZaZa Collections on 6th June 2012 but just published to public on 16th June.
bermula dgn koleksi bawal sulam tangan (atas kepala) dari kelantan dan bawal 3D roses,maka bermula la sesuatu yg baru dlm hidup. hajat nak terus mengembangkan sehingga ke tahap yang boleh dibanggakan.i really meant it.

alhamdulillah penjualan offline dh mandapat tempat.byk stok warna yabg diambil utk 1st batch dijual.ada customer yg dh request warna pun.mubgkin ini sesuatu petanda yabg baik.insyallah.
doakan langkah say ini adalah langkah yang baik.iringkan doa utk kejayaan saya.
amin
Published with Blogger-droid v2.0.6
Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, June 7, 2012

Vacation 2012 - Jakarta-Bandung

Mesti Arie Fahmi sgt suka ada entry ni selepas seberapa lama senyap. Jgn cari typo k Encik Arie!

Pembukaan tahun 2012 yang alhamdulillah lancar setakat ni.

Rasa mcm tak ada pasang niat nak gi mana-mana tahun ni. Tapi atas pujukan maksu terjebak jugak. Ikut Maksu and the gang ke Jakarta - Bandung dari 16hb Febuari-21hb Febuari 2012 adalah pengalaman ke 3 Wani sampai kat negara Indonesia.Kali ni pergi ber7..Maksu, Amanda (anak maksu), Maktok (nenek), Mama Wani, Mak Chaq (kakak sulung mama) and Kak Uya (cousin Wani anak Mak Chaq).

Sebab dah pernah sampai, so takde la excited sgt. Saje teman meneman jer.. Teman meneman pun beg gedabak jugak besarnyer..Flight kami dari KL turun kat Jakarta menaiki KLM Royal Dutch Airline.Kami tinggal 2 hari kat 5 star hotel (thanks kat maksu kalau tak entah bila nak merasa..hihi). Nama hotel tu Hotel Kempenski, Jakarta. Betul-betul tengah-tengah bandar Jakarta dan dalan shopping mall. So boleh jalan kaki je kalau nak gi shopping mall dan ada access melalui hotel tu sendiri. Cantik dan mahal. Harga Lebih kurang RM1000 satu malam. Kami ambil 2 bilik connecting door and stay 2 malam ..Wow..

 Bilik kami
 Bilik Maksu
 Pemandangan dari hotel
 Kempenski Hotel, Jakarta
Ruang menunggu..class!
Disebabkan hari pertama sampai dh malam so berehat je la. Tapi Wani, Maksu n Amanda keluar balik jalan-jalan kat mall dan beli food kat Food Zone dalam mall tu.

Hari kedua kat Jakarta, kami ke Taman Mini Indonesia. Taman mini ni satu kawasan yang dibina untuk memperkenalkan 28 provinsi di Indonesia yang diperkenalkan melalui rekabentuk rumah. Antaranya ialah Rumah Acheh, Rumah Minangkabau, Rumah Bali, Rumah Sumatera dan macam-macam lagi. Nak masuk satu-satu kena spend sehari masa kat sana atau boleh naik cable car yang pusing satu Taman Mini tu so boleh la nampak jelas betapa besarnya Taman Mini tu. 

Rumah Sumatera Barat

 Rumah Bali

Kami lalu juga Monumen Nasional Indonesia atau lebih dikenali sebagai tugu Monas. Menara setinggi 132 meter ini dibina semasa pemerintahan Sukarno ni mula dibina pada 17 Ogos 1961 dan mula dibuka kepada umum pada tahun 1975. Apa yang menariknya ialah biatas puncak binaan tugu ini telah disaluti emas seberat 38kg.yang dipercayai  melambangkan semangat perjuangan yang menyala-nyala rakyat Indonesia.


Makan tengah hari kami di Warung Teko. Maksu dok sebut masakan terung balado kat restoren ni sedap sangat. Restoren ni sangat cantik.Ramai juga yang datang makan kat sini.


Lepas tu kami ke Thamrin City Mall yang baru juga dibuka. Banyak kedai yang tak buka lagi tapi banyak kedai jual baju saiz besar. So memborong la baju-baju mama. Banyak juga design cantik-cantik. Senang kalau kat KL ada kedai yang jual baju saiz besar mcm tu dan murah. Kalau kat KL kain lycra tu dh berapa ratus kot. Melampau!..

Selesai memborong kat Thamrin City tu, ibu-ibu dah capek dan kami pun balik hotel. Makan malam tu tapau je dr mall. Lps makan kemas-kemas sebab esok sesubuh alam kami dah nak bertolak ke Bandung. 

2nd day seawal pagi kami dh bertolak ke Bandung. Terus ke Pasar Baru.Apa lagi shopping la bagai nak rak kan. Wani sendiri just tolong mama pilih kain nikah adik Wani, Baju kain pasang utk kami bertiga wanita (termasuk kakak iparku) dan barang-barang hantaran sikit yang boleh beli kat sana.

Kat Bandung kami stay kat Resort atas Bukit Dago. The Valley namanya 5 star dan sangat sejuk sbb atas bukit.


Lepas tu ke Tangkuban Perahu. Sambil-sambil dengar balik cerita rakyat macamana terbentuknya Tangkuban Perahu yang Dadang terpaksa repeat utk ahli baru yg nak dengar.


Maktok mmg rock!

Lepas ke Tangkuban Perahu, lunch kami ke Waroeng Daun. Sekali lagi makanan sunda jadi pilihan. Kali ni Maktok dah start sakit perut and mama dah pening-pening.Maybe berjalan dari pagi kot. Makanan kat sini sangat sedap trong berlada, jus maggo (tapi rasa mcm buah kuinin), gado-gado mcm2 la.




Tapi kaili ni ada yg menarik. Kami ke satu tempat seni tempatan yang mana anak tempatan diberikan pendidikan seni muzik dengan percuma. Tempat tu namanya Saung Angklung Udjo, Warisan keturunan Udjo yang membuka sekolah seni dan khidmat pendidikan percuma kat anak tempatan sangat dipuji. Yang paling best, anak pak Udjo tu dh melatih ramai pelajar dan dah buat persembahan antarabangsa pun. Sepanjang kami kat SaungPak Udjo, Wani personally sangat terhibur.Kat situ ada persembahan:
1) Demonstrasi wayang golek khas Sunda. (mcm wayang kulit la)
2) Helaran, yang sering dimainkan untuk mengiringi upacara tradisional berkhatan
3) Tari tradisional, iaitu tari Topeng iaitu tarian klasik topeng Kandaga,
4) Calung.
5) Arumba, yang merupakan alat musik tradisional terbuat dari bambu bertangga nada diatonis, menghasilkan nada yang harmonis.
6) Angklung Mini, tidak hanya dipakai sebagai hiasan, namun dapat untuk memainkan lagu sederhana, misalkan lagu anak-anak yang popular.Yang ni kami di ajar main angklung.Best sangat!
7) ada tarian anak kecil yang ajak penonton menari sama jugak. Wani n Amanda menari. Best!




 Warisan anak Pak Udjo


 Saya menari!

Hari-hari berikutnya  mcm biasa ke factory outlet yang mmg dh ada banyak kat Bandung. Central Branded,Rumah Mode, Heritage, Grande, Victoria, For Men dan banyak lagi la. Cuma kali ni kami ada selit nak pegi Trans Studio. Tapi pegi ber empat je. Wani, Maksu, Amanda n Kak Uya. Yang mak-mak tido kat hotel.

Hari last yang sangat dinantikan.Kiteorg travel 3 jam dari Bandung  utk pegi ke Zoo Bandung @ Taman Safari Indonesia yang terletak di Cisarua, Bogor. Tema kat sini ialah Safari so bintang dibebaskan dari kandang dan berjalan merata-rata sepanjang jalan. Kereta pengunjung boleh masuk dengan syarat pengunjung tidak dibenarkan keluar dari kereta sepanjang berada di dalam kawasan Zoo. Binatang yang dibebaskan tu terkecuali Encik Singa dan Encik Harimau la. Dua2 binatang ni ditempatkan di dalam kawasan habitat sendiri yang mana pengunjung masih boleh masuk dgn kereta. Sangat dekat dan live.






















Again thanks tu Dadang for the trip.sempat jumpa anak dan isteri dia lagi.



Habis di Zoo travel balik ke Jakarta utk balik Malaysia. Seronok trip kali ni banyak cerita, banyak pengalaman baru dan paling pening ialah rapat dengan sepupu Wani - Kak Uya. Thanks juga untuk kali ke berapa tah kat Maksu yang tak jemu-jemu bawak berjalan.


Seronok tapi mood nak menulis tu dh menipis. 

Till Then.. Bye..