Friday, December 31, 2010

Kenapa tak kena?...ini ceritanya...

31/12/2010..
hari terakhir tahun 2010..tahun yg banyak bg dugaan especially dlm career..terlalu banyak dugaan..tahun yang turut menyaksikan lebih dr 10 org staff resign dr KJS..hebat tak?...is it normal?..jap nak kira la kawan2 yang dh berjaya keluar dr cengkaman KJS :
  1. Suraya
  2. Joe
  3. Hamdan
  4. Jamal
  5. Awe
  6. Awit
  7. Hilmi
  8. Hidayah
  9. Hisan
  10. Fajar
  11. Hamzah
  12. Lulu - (tp dia buat part time kt opis)
  13. Amran
  14. Mizan
tu je yg terlintas malam2 ni..mesti ada yang tertinggal tu.tapi yg pasti lebih 10 org la..kenapa?positif ke kalau jumlah movement staff drastik dalam tahun yg sama?..maka kita renung2 kan...mesti ada yang perlu sibongkar dr akar umbi untuk membetulkan keadaan...sedih je....

disebalik itu suasana dalam office tu jugak memainkan peranan...kalau dh dlm office tu banyak sgt pemutar belit alam dan penipu maka tercetuslah perasaan bermuka-muka.kalau di analisa dr beberapa kejadian yg jadi hujung-hujung tahun 2010 ni, ianya lebih kepada KETELUSAN manusia dalam sesuatu perkara dan KEMATANGAN  manusia yang memberikan pendapat...kalau TELUS tak ada la menipu dlm meniaga...yg tu siap aku sendiri yg terkena..sanggup reka cerita (lebih kpd hubung kait keluarga la ni) demi untuk memastikan produk terjual..yang aku sakit hati tu kau siap tau berapa harga asal dan berapa harga mark up...tau la nak kaya cepat tapi jgns ampai x tengok hukum hakam agama..bukan ke anda yang menobatkan diri anda-anda sebagai seorang yang sangat sempurna ibadat disisi Allah sampai sanggup menpersoalkan amal ibadat org lain ke?...hello Rasulullah sendiri pun meniaga. Rasulullah s.a.w hanya mengambil untung 30% keuntungan dr setiap brg yg dijual...kenapa x ambil contoh Rasulullah?..kenapa mencoret mengikut emosi? x berfikir dulu sebelum bercakap/menulis? x merujuk alim ulama ke sebelum meniaga? kan dah ada kesilapan kat situ...dn lg satu jgn la duk ulas apa yg org lain meniaga...org lain yg meniaga tu pun bukan meniaga kat kawasan korang...kain org tu x cantik ke, x elok ke, x de org nak beli ke semua tu org tu yg tanggung...korang jaga periuk nasi korang..xde sape yang nak tabur pasir dlm periuk nasi korang lah ..jgn risau..rezeki di bumi Allah ni bertaburan...insyallah kalau diberkati maka berpanjnaganlah punca rezeki..

berbalik kepada kisah MATANG pulak.kalau rasa diri tu matang kenapa dok mengumoat habis org keliling?kenapa dok masuk dalam kain org lain?habis org depan, belakang ko dok sibuk mengumpat?..korang x sedar ke yang perbuatan korang tu org tau sebijik2? kalau ikut hati orang2 yang diumpat tu, korang-korang tu (tak tau la nak kira 2 ke 3) agaknya dah kene tumbuk kot..dh kene caci maki kot..tapi kenapa org diam?kenapa org semua x ambil tindakan?sebab org2 tu x nak serabutkan keadaan...ignore la berapa lama korang dlm company tu..korang hanya boleh mendongak langit kalau company tu k0rang punya...kalau korang nak cerita dulu meja pun  korang angkat, borang pun korang cipta, pemadam pun  kene kongsi..TU SEMUA DULU....tu semua cerita pengalaman korang..bukan untuk dibangga-banggakan..dulu pun korang bukannyer masuk company tu disebabkan layak kot kalau diikutkan...sebab ORANG DALAM kan?...so kita sama-sama sedar la..x yah nak buat perangai budak-budak hingusan yang x penah cukup tisu...semua org x perfect...so sama-sama la kita jaga mana yg patut..ingatan ni juga untuk diri sendiri...kenapa x duduk berbincang?...sebab kalau duduk berbincang takut ada yang terbalik meja dan keadaan akan jd makin teruk..sebab org SEMUA dh x boleh teima perangai korang...jgn sebab makcik aku director kat company tu korang dok sibuk canang aku boleh buat sesuka hati yek...mmg aku jahat mulut..cakap semua org dengar...sebab lebih baik jahat mulut dr jahat hati...kalau jahat hati, cakap bisik2 kat celah karpet pun org leh tau puan senah ooiiii.......so aku luahkan kat sini untuk memulakan tahun 2011 dengan semangat baru...harap2 benda ni akan kembali normal..untuk harmoni semula aku x tau la kan...sama-sama la kita berdoa...

tu semua antara yang belaku dihujung2 tahun 2010...dasyat kan..malu jer kalau org tau...marilah melakukan perubahan...nasihat ini juga ditujukan untuk diri sendiri...amin...

dengan ini berakhir la cerita tahun 2010...semoga cerita-cerita tu akan menutup semua kepekungan yg ada...

nak mulakan 2011 degan cerita dan keazaman yang baru..semoga ada perubahan ke arah perjuangan yg masih belum selesai....

Welcome 2011...
lets continue puzzle till complete...

1 comment:

HATiLiVER said...

let bygone be bygone. open the new sheet with open heart open arms n positive mind. we never know what n where we said, we do today will direct us.
Always come back to ourself before appointing others. Muhasabah. I think we know the definition very well. or maybe we shall refer to this precious cut from Umar Al-Khatab “Hitunglah dirimu sebelum kamu dihitung”. =)or
..From Prof. Izzi Hj Yahya " Renung2kan, selamat beramal." sekian